in

Zséda egy igazi szerelmeslemezt készített

Zséda 4 év után elkészítette új stúdióalbumát. A magyar könnyűzene meghatározó előadója, a többszörös Fonogram-, eMeRTon-, és Artisjus-díjas énekesnő hatodik nagylemeze a „Kémia” címet viseli: 15 dallal igazán sokszínű és kidolgozott zenei anyag született. Egy igazi szerelmeslemez.

November 8-án díszbemutató és sajtóreggeli keretében mutatkozott be a Kémia című, hatodik nagylemez. Zséda mellett Joós István, a Magneoton (Mton) lemezkiadó alapítója, Zséda lemezeinek kiadója, Rakonczai Viktor Artisjus-, és eMeRTon-díjas zeneszerző, és Lackfi János József Attila-díjas író – aki franciául írt dalt a korongra – meséltek a friss dalok születéséről.

A Zséda (2002), Zséda-Vue (2004), Ünnep (2005), Rouge (2008), és Ötödik érzék (2012) után az új album címe: Kémia. 15 dalról beszélünk, és itt már meg is állhatunk egy pillanatra: a mai lemezkiadásban ritkaság, hogy ennyi dal szerepeljen egy korongon. Ez egy gazdag anyag. A dalok 2 éven át érlelődtek, formálódtak. Megérte. Ez érződik is az albumon, elmondhatjuk, hogy zeneileg nagyon kidolgozott és sokszínű. Mindez Zsédát dicséri: nemcsak énekesnője, de – mint minden albumánál – producere is a lemeznek.

-Úgy érzem, talán ez eddig a „legzsédásabb” nagylemez. Benne van mindaz, ami jellemez engem.  A jazz, a blues, a soul nagyon fontos részei voltak a zenei pályámnak, alapvetően meghatározzák azt, ahogyan manapság pop-ot énekelek. Van benne egy kis színház is, a sanzonok világa. Mindezek ellenére mégis egy nagyon mai, modern, mainstream lemezt készítettem, egy ütős popalbumot. Élő hangszerekkel, gazdag hangszereléssel. A mának szól, és remélem, hogy minél többeket megszólít majd. – mondta a lemez kapcsán Zséda.

Zséda a nagy ballada énekesnők közé tartozik: jól állnak neki a nagyívű dalok, elhisszük neki a történeteket. Ahogy a lemezt hallgatjuk, jól esik érzelmekkel telítődni, újra átélni a jó pillanatokat, visszamenni életünk korábbi történéseihez. Emberi kapcsolatokról szól, örömről és bánatról, romantikus és érzelmes lemez ez, de végül mindig felemel, jó érzést ad.

Zséda történetmesélőnek tartja magát, és ez igaz erre a lemezre is: ismét olyan történeteket mesél, amelyekbe sokan láthatják bele a saját sorsukat, a saját szerelmüket, boldogságukat vagy éppen bánatukat. Zsédának mindig is fontos volt, hogy sokakat megszólítsanak a dalai – most is mainstream lemezt készített, egyetemes érzésekről énekel.

Ahogyan végighallgatjuk a lemezt, megértjük, miért jó, ha egy énekesnő nagylemezt készít és nemcsak egyenként dobja piacra a dalait. Egy ilyen korong kiszakít a világból egy órára. Íve van, dramaturgiája, Zséda az első daltól az utolsóig „fogja a kezünket” és végigvezet érzéseken, dallamokon, szövegeken, hogy a végén sokkal jobban érezzük magunkat a világban.

A korong egy nagyon ütős dallal az „Adj még levegőt” cíművel indul (Tóth G. Zoltán-Révész Zsuzsa szerzeménye). Zongoraintro vezeti fel a dalt (és így a nagylemezt), hamar felépül, magával repít. A hangulata kicsit dekadens, a szövege a szimbolista költőkre emlékeztet, de a hangszerelés nagyon mai, nagy slágervárományos ez a szám.

Az Óceánt már ismeri a nagyközönség, a mostani lemez előfutáraként idén szeptemberben jelent meg. A rajongók hamar megszerették. Egy pezsgő szerelmes dalról van szó, hiába van tél, idehozza a vibráló nyáresték hangulatát. A nő maga az óceán, aki magába ölel: titkokkal teli, szexi és romantikus pörgetés ez a dal. (Szerzők: Molnár Tamás, Lotfi Begi, Nagy Dávid)

A „Jours Sourds” című dal francia szövegét Lackfi János írta. Kevés magyar íróról mondható el, hogy franciául ír szöveget egy pop lemezre. Több ez a szám, mint egy szomorú szerelem története, a párizsi terrortámadásokkal egyidőben szólalt meg nagyközönség előtt először, így olyan aktualitást kapott, melyet mai napig magában hordoz. A zenét Rakonczai Viktor írta, aki régóta alkotótársa Zsédának, ezen a lemezen két számot jegyez zeneszerzőként és a végső hangzásért, keverésért is ő felelt.

Nem könnyű Demjén Ferencet „mikrofonvégre kapni”, de Zsédának ez sikerült. Az „Úgy szeretném” című dal egy teljesen új változatban került a lemezre. Ifj. Malek Miklós és édesapja, id. Malek Miklós közösen dolgozták át a dalt, amely szimfonikus zenekari kísérettel szólal meg a lemezen. A hangszerelést id. Malek Miklós készítette, a felvétel a Magyar Rádió sokat látott falai között lett rögzítve, majd ifj. Malek Miklós már Los Angelesben készítette el a végső hangzást.

A „Fosszíliák” című számot a SuperStereo írta Zsédának, az underground világból került Zséda repertoárjába a dal. A benne megelevenedő pillanatkép viszont nagyon is közérthető, átérezhető. Mindenkinek lesz köze ehhez a számhoz, aki valaha ölelt már annyira, hogy eltűnt a világ…

Aztán ott van még a lemezen a dal, amit Zséda a jazz zenész Balogh Tamással közösen hívott életre, és a Nemzeti Tehetség Program himnusza lett. A címe: Szórd fényed rám! Érdekes megfigyelni, ahogyan a „szigorúan vett” jazz közérthetőbbé és populárisabbá válik Zséda kezei között. A tehetség, a kitartás, a barátság, a remény, a lehetőségek és a siker dala lett ez.

A lemez egyik ékköve az „Úgy szédülök én”. Az örökérvényű és nagyívű jazzballada, a You Go To My Head feldolgozása ez a szám. Ahogyan az élő hangszerek sorban beszállnak Zséda hangjának sokszínűsége mögé, ahogyan kibomlik a szöveg gazdagsága, úgy válik egészen egyedivé ez a dal. Muszáj újra és újra hallgatni. Gyönyörű lezárása a lemeznek, ami új kezdetet is jelenthet Zséda további pályáját tekintve. Legalábbis azok számára biztosan, akik már nagyon várnak az énekesnőtől egy örökzöldes, jazz-es nagy big band-es lemezt.

S hogy miért Kémia? Életünk szerkezetét rejtélyes kémia mozgatja. Hívhatjuk ezt sok mindennek: vágy, vonzás, igézet, bűbáj, érzés, kötő és oldóanyag… Ezek mind részei a lemeznek. A hangszerelések gazdagsága és a szövegek kidolgozottsága mind ezt szolgálják. A köznyelvben ezt a szót akkor használjuk, ha két ember között jól működnek a dolgok, akár magánéletben, akár munka terén, persze leginkább párkapcsolatokra használjuk. Ez az a tökéletes állapot, amikor értjük, érezzük egymást. Ezen a tájon szólal meg ez a lemez is.

Várjuk a véleményed

Édes fotó! Molnár Ferenc Caramel kislánya tündéri

Kern András felesége megszólalt: “olyan szerelmes voltam, hogy észre sem vettem!”