in

A Bartók-házaspár búcsúkoncertjét idézik meg a Zeneakadémián

Várjon Dénes és Simon Izabella idézik meg a Bartók-házaspár, Bartók Béla és Pásztory Ditta 1940-es búcsúkoncertjét a Zeneakadémia nagytermében csütörtökön a patinás intézmény 140. tanéve alkalmából indult, legendás koncerteket felelevenítő sorozat részeként.

“Október 8-án még búcsúhangversenyünk volt Budapesten: én Bach A-dúr koncertjét játszottam, feleségem Mozart gyönyörű (alig ismert) F-dúr koncertjét – ez volt első szóló fellépése, nagyon szépen játszott – azután Mozart 2 zongorára írt koncertjét játszottuk, végül én a Mikrokozmoszból adtam elő” – írta Bartók Genfből, úton az Egyesült Államok felé. A kitűnő zongorista házaspár, Simon Izabella és Várjon Dénes ennek a nevezetes búcsúhangversenynek a műsorát szólaltatja meg a Keller András vezette Concerto Budapest kíséretével.

“A két zongoraművész ugyanannak a – Végh Sándor, Kurtág György, Rados Ferenc, Schiff András nevével fémjelzett – iskolának a képviselője, hasonlóan gondolkodnak a zenéről. Ezért is sugárzik harmónia minden közös produkciójukból, amelyeket ennek köszönhetően tökéletes művészi együttműködés, ugyanakkor a személyiségjegyek nyílt felvállalása is jellemez” – fogalmaztak a Zeneakadémia ajánlójában.

Kiemelték azt is, hogy munkásságukban főszerepet játszik a kamarazene, amely a műsorban szereplő versenyművek értő megszólaltatásának is az alapját képezi.

“A karmester Keller András szintén annak a zenei gondolkodásmódnak a kimagasló képviselője, amely a szimfonikus zenét is kamarazeneként, a művészek itt és most születő zenei párbeszédeként fogja fel – ezért is ígér rendkívüli élményt ez a hangverseny” – írták az ajánlóban.

A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Várjon Dénes, Simon Izabella, Keller András és Stachó László, valamint Mona Dániel moderátor várják az érdeklődőket.

– MTI –

Várjuk a véleményed

Elutaznál Velencébe Valentin-napon? Íme egy izgalmas tipp!

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán döntött – íme a nyilatkozat