in

Négy lánya született Bilicsi Tivadar színésztől

Bilicsi Tivadar táncos buffóként kezdte és drámai erejű karakterszínészként fejezte be hat évtizedet átölelő pályafutását. Groteszk báj, humor, emberség áradt alakításaiból. Minden műfajban otthonosan mozgott. Jöjjön néhány érdekesség a magánéletéből.

1938-ban a Magyar Színház, ahol Bilicsi Tivadar is játszott, négy, a főiskolán akkor végzett színésznőt szerződtetett, többek között TÍMÁR Lizát, aki a régmúltra így emlékezett vissza írásában:

“A Dinasztia című darab próbáin kerültünk össze. Én egy kis udvarhölgyet játszottam, aki szerelmes a Bilicsi alakította Ágostba. A színpadon kívül sokat beszélgettünk könyvekről, filmekről és az élet dolgairól. Egyikünk sem gondolt ekkor még szerelemre, csak azt éreztük mind a ketten, hogy nagyon jó együtt lenni. Néhány hónap elteltével azonban már mindkettőnk számára ez a kapcsolat több volt, mint barátság. Igen! Ez az igazi szerelem, szeretet lett, ami egy életre szólt.”

1942-ben összeházasodtak. 43-ban megszületett Mária, majd 44-ben Katalin, ezután 46-ban Erzsébet és végül 48-ban Éva. Így nem is volt kétséges, hogy a szép reményű tehetséges színésznő ezután már csak “anya”-szerepet vállalt. Emellett társa, partnere, támogatója, egyszóval mindene lett Bilicsi Tivadarnak egy életen keresztül.

Ritkaságszámba ment akkor is, ma is, hogy mennyire össze tudta hangolni Bilicsi Tivadar a kiegyensúlyozott családi életet a néha komoly megpróbáltatásokkal járó színészi pályával. Természetesen ehhez egy olyan társ kellett, mint az Ő felesége.

A nagy család miatt sokszor vállalt fellépéseket – amiért elég gyakran bírálták, az anyagiak miatt azonban erre szükség volt, de Ő mindig nagyon vigyázott arra, hogy ez a “pendlizés” ne menjen a művészi teljesítmény rovására.

Sajnos, Bilicsinél színészdinasztiáról nem lehet beszélni, mert ugyan Mária a színészi pályát választotta, de ő fiatalon hunyt el. Kati kozmetikus volt, majd a három lánya mellett főállású anya lett. Erzsit a színház iránti szeretete vezérelte a Magyar Televízióhoz, ahol rendezőként 35 évet dolgozott, egészen a nyugdíjazásáig. A “szöszi Éva” Svájcba ment férjhez, és a METRO cég könyvelésén dolgozik.
Itt kell megemlíteni, hogy miután fiúgyerekük nem volt, aki továbbvitte volna a BILICSI nevet, így ez egyszeri és megismételhetetlen. – közölte a szineszkonyvtar.hu.

Várjuk a véleményed

LGT: Mindent megtennék

Édes címlap! Béres Alexandra és szépséges lányai