in

Érdekességeket találtunk Tábori Nóra lányáról

Tábori Nóra első férje 1946-tól Mezey Károly színész, táncos, koreográfus volt, akitől 1947. március 10-én Győrben megszületett a lánya, Mezey Julianna, aki 2010-ben nyilatkozott gyerekkoráról.

“Anyukám három hónappal a 19. születésnapja előtt hozott világra engem. Az, hogy ilyen fiatalon szült, inkább azt jelentette, hogy mindentől nagyon óvott, védett. Nem akarta, hogy olyan szituációba kerüljek, mint ő, hogy nagyon korán férjhez megyek és gyereket szülök. Szigorú édesanya volt. Konzervatív neveltetést kapott és nevelési módszerére is ez volt jellemző.”
– kezdte Júlia.

“Ahogyan ő tanulta, úgy adta tovább. Volt osztályfőnöknőm mondogatta is anyukámnak: Ne fogd már olyan rövid gyeplőre Julit! Négyes osztályzatot nem mertem hazavinni, mert azért nagy leszidás járt. A színészkollégák között volt egy kis versengés, hogy kinek milyen tanuló a gyermeke. Az év végi kitűnő bizonyítvány emiatt elvárás volt. Mivel nehezen tudtam koncentrálni, elvitt egy művészettörténet tanárhoz, akinek a testvérénél õ franciát tanult. Elsősorban nem azért, hogy művészettörténetet tanuljak, hanem egy speciális módszerrel javuljon a memóriám. Festményeket kellett megfigyelnem a legapróbb részletekig és letakarás után el kellett mondanom, mi volt a képen. Innen ered a művészetek ismerete és szeretete, amit anyukámnak köszönhetek.”

Tábori Nóra számára mindvégig meghatározó maradt gyermekkora, főképpen édesanyja személye. Kislányként is erősen kötődött az édesanyjához, s kapcsolata mindig bensőséges maradt vele.

A mama második házasságából született fiatalabb testvérével, Novák Mátyás zenész és zenetanárral pedig teljes odafigyeléssel voltak egymás iránt, bár öccsétől annak hétéves koráig távol élt.

A testvérek édesanyjuk halálát követően is folyamatosan tartották a kapcsolatot: Tábori Nóra minden évben Németországban élő testvéréhez utazott, hogy együtt ünnepelhessék meg Matyi születésnapját, és Matyi pedig hacsak tehette, Magyarországra jött, hogy láthassa Nórát a premiereken. Tábori Nóra lánya és két unokája szintén külföldön, a mamától és nagymamától távol élnek ma is.

Forrás: Zákányszéki életképek, szineszkonyvtar.hu

Várjuk a véleményed

Janicsák István lányáért ezt is bevállalta

Boggie – Szeretem őt