in

Érdekességeket találtunk Törőcsik Mari lányáról

A Tőrőcsik Mari – Maár Gyula házaspárnak 1973-ben született vér szerinti gyermeke, Teréz.

“Amikor megszületett a lányom, azt akartam, hogy falun is éljen. Ezért abban az évben megvettük a velemi házat a falu közepén. Teréz az első elemit Velemen járta, ott a négy alsó tagozat egy osztályba járt. Aztán felkerültünk Budapestre, és beírattuk a Lisznyai utcai iskolába. Egyszer felhívtak telefonon – mert nekem nem volt szabad bejárnom az iskolába, titkolva volt, hogy én vagyok az anyja –, szóval felhívott a tanítónő, hogy hol volt elsős Teréz? Mondtam, hogy Velemen, ahol együtt járt a négy alsó tagozat. Azt mondta, hogy nemcsak ő ír a legszebben és ő számol a legjobban, hanem a gondolkodásával is kitűnik a többiek közül. Örömmel mondtam el ezt a velemi tanító úrnak.” – mesélte a színésznő.

A lányomnak azt mondtam, Teréz, ha lehet, ne legyél színésznő.  Gyerekei nem szeretik, ha róluk beszél, mégis megteszi.

– Volt egy Örkény–darab, a Kulcskeresők, nem a legjobb darabja. Major Tamás volt a mesterem, gyerekként kerültem mellé, nem engedhettem meg magamnak, de itt, ebben a darabban kimentem a próbáról, és rávágtam a vasajtót úgy, hogy dörgött. Összevesztünk a darab egy részletén. Teréz négy éves volt, apja, Maár Gyula külföldön, mondtam a lányomnak, hogy beviszem a színházba. Te okos lány vagy, anyád színésznő, itt nem lehet beszélgetni. Leült, végignézte a darabot. – folytatta a történetet.

A végén kérdeztem, hogy tetszett neki. Azt mondta, nem rossz, de mi a csudának rohangálsz egy helyen. Négy évesen kiszúrta azt a jelenetet, amin összevesztem Majorral.

Felnőttként megkérdezte

Később, már felnőttként megkérdeztem tőle, nem akart–e mégis színésznő lenni.

Azt válaszolta: te sokszor elmondtad, hogy tíz évig nem fogadtak el a színpadon, egy–két ember kivételével. Nekem nemcsak a te múltaddal kellett volna megküzdenem, de nincs többé az az ember, ami neked volt a Gellért, Major és a nemzeti színházi társulat. Nem találtam volna meg azokat az embereket, nincs többé olyan, akinek elhiggyem, hogy érdemes küzdeni, viszont a siker nem mindig siker.

„Azt sokáig senki sem tudhatta (hogy Son, Törőcsik Mari és Maár Gyula örökbefogadott fia – a szerk.). Még a lányomról sem, hogy a lányom. Az osztálytársak is csak akkor tudták meg, amikor valamilyen iskolai lapra rá kellett írni az apa és az anya foglalkozását. Teréz beírta, hogy filmrendező és színésznő. Maár Teréz, ki a te anyád? – tette fel hangosan a kérdést a tanárnő. –Törőcsik Mari. Röhögni kezdett az egész osztály. – A mienk meg a Gobbi Hilda…”

Törőcsik Mari 2021 április 16-án hunyt el – Nyugodjon békében!

torocsik_mari_maar_Terez

Várjuk a véleményed

Radnóti Miklós – Virágének

Csokonai Vitéz Mihály: A tavasz